Nu bokas jag in på jobb 2010.
Det är jag ganska så mallig för. I dessa tider.
(Nu kom det ett "sssss" igen)Nu bokas jag in på jobb 2010.
Det är jag ganska så mallig för. I dessa tider.
(Nu kom det ett "sssss" igen)Igår var en mötesdag. Nya uppdrag på gång med Röda Korset, intervju för sorgboken och ny kund som ville träffa mig.
Idag skrivdag.
"Pyschhhh" låter det ibland.
"Ssssssss", kan det också låta som.
Min hund Tuva fiser när hon ligger vid mina fötter.
Det stör min koncentration. Hon fiser jämt. Om hon hoppar upp i soffan, om hon sträcker på sig, om hon sover gott som nu, eller om hon bara är upphetsat glad. Det kommer ut ett "ssssss, eller litet "prrt" där bak med en sur odör.
Borde kanske byta foder.
Jaha.
Nu regnar det. Det smattrar på taket här på landet. Robin (labradoren) sover under verandataket. Hon vill inte vara inomhus för hon har så tjock päls.
Tuva (pitbullen) sover i en fåtölj med flisfilt över sig. Fröken Flis är nästan naken. Har funderat på att köpa en grislampa till henne. En sån där som hänger över kultingarna så de ska vara varma.
Jag har just skrivit klart en guide till Berlin för Tara. Ska nu ge mig in i en text om ett självmord för Ottar.
Jag drar mig.
Undrar om jag berättat om Annika? Hon är en gräsand som alltid lägger ägg i Gamle Ken (eken). Varje vår är det ett stort äventyr hur hon ska få ner de små dunbollarna till vattnet.
Hon är tuff. Ensamstående med många barn. Gissar jag. Någon sambo har jag aldrig sett till.
Det var ingen grävling under redskapsboden. (Se nedan).
Igår sprang hundarna ner och försvann under boden. Bräder och bråte som låg därunder for ut som skjutna ur en kanon. Jorden skvätte. Så plötsligt blir de lugna. Kommer ut och går runt boden som två lejonhonor.
På marken ligger ett litet djur. De har dragit fram det och vakar nu runt bytet. Jag tror först att det är en liten mullvad. Men det är en död kattunge. Den har varit död ett tag för den är alldeles stel. Har inte fått upp ögonen ännu så den är väl inte ens två veckor.
Jag tänker två saker:
1. Hoppas mamman har tagit bort de andra ungarna så de får lugn och ro.
2. Om det verkligen varit en mullvad hade jag inte varit så ledsen som nu. En död kattunge är vekligen sorgligt. Men inte en mullvad.
Nu sitter jag här och jobbar. På landet. I den stuga vi döpt till Hönshuset.
Det är lite ensamt.
Å andra sidan har jag ju alla djuren.
Ekorren Bengan.
Skatan Katie.
Magnus Uggla.
Snokarna Ulla.
Mina hundar Tuva och Robin har fått korn på något som bor under redskapsboden. Kan vara en grävling. I så fall heter den nog Hasse.
Eken utanför slår ut i grönt. Den heter Gamle Ken.
Telefonen ringer.
– Bodil.
– Jag hej Bodil jag ringer från xxx och skulle vilja tala med inköpsansvarig.
– Det här är ett enmansföretag.
– Har ni ingen inköpsanvarig?
– Alltså, det här företaget är bara jag. Jag är inköpsansvarig, pr-chef, vd, just name it.
– Då skulle jag vilja tala med den som är ansvarig för inköpen.
Tystnad.
– Kan du vänta lite så ska jag kolla om hon är här?
– Ja.
Jag vänder mig om från luren och ropar Bodil rakt ut i rummet.
Ingen svarar.
– Nej du hon är tydligen inte här.
– Kan jag återkomma vid ett senare tillfälle?
– Nej. Tack. Ajö.
Hon behöver knappast presenteras, Anna Odell. Efter att ha fejkat en psykos har fokus hamnat mer på henne och vad konst är, än psykvården.
Nu visas hennes utställning på konstfack. Anna Odell är nu åtalad på tre punkter.
Konst måste ibland tänja så hårt på gränserna att det gör ont, att den är förbi lagens marginaler. Jag har inga problem med det.
Konstnärer är för mig personer som gestaltar problem, företeelser, politik på ett sätt som vi icke-konstnärer inte kan. Och som tar till verktyg eller metoder som är bortom de vanliga skriva orden, eller de talade.
I skuggan av det känns det alldeles för enkelt att spela psyksjuk.
Att utnyttja människor så som Anna Odell också gjort, både de som försökte hjälpa henne på bron, och personalen är bara så billigt.
Jag hade en av mina bästa vänner på St Görans psykakut den natten. Hon fick vänta.
I mina ögon är Anna Odell ingen konstnär. Jag kräver mer av konst än så.
Hörde jag igår:
– Vi har beställt en ny bänk från en liten snickartjej.
Jag glömde fråga om hon var tretton år, eller möjligtvis extremt liten till växten, men tycker såklart inte man ska säga liten ändå.Bloggen är död, säger vissa.
En massa skit, säger andra.
Inte sällan kommer dessa uttalanden från mediaeliten som känner sig hotad.
I tevens morgonsoffor diskuteras om bloggarna är en maktfaktor.
Diskussionen kommer pågå länge till eftersom bloggens form inte går att definiera, och för att det inte finns någon manual hur den ska användas.
Det är det som är det fina.
Jag var själv bloggtveksam men blev nyfiken på vad det kunde ge tillbaka och började blogga för ett halvår sedan. För mig är bloggen en anteckningsbok och en övning i att inte alltid försöka vara så perfekt. Som skrivande journalist sitter man annars ofta och filar på formuleringar, kastar om stycken, JOBBAR med texten. Särskilt om man som jag skriver en hel del krönikor. Men med bloggen är det tvärt om: Ut med det bara!
Jag har i gengäld fått en hel del nya kontakter, hittat intervjupersoner och fått hjälp då jag kört fast med bland annat min sorgbok. Jag har också hittat andra bloggar, bland annat "helt vanliga människor" (ett förskräckligt uttryck) som skriver om sin egen sorg. För dem är bloggandet såklart en bearbetning, för mig ett sätt att se in i sorgen ännu mer.
Många frågar hur ofta man ska lägga ut inlägg men allt det där bestämmer man själv. När man har något att säga, är det väl. En del stånkar och säger att man har så mycket man måste göra än då och att bloggen bara kommer öka stressen.
Då ska man inte blogga. Liksom man inte ska ringa om man tycker att det bara är jobbigt, mejla eller läsa tidningen.
Men man ska blogga om man vill säga något fritt ut i luften, eller om man vill leka lite, hur långt som helst, hur kort som helst. För att alla människor har något att berätta och för att de sociala medierna är ett fantastiskt komplement till de redan etablerade.
Bäst i Berlin just nu är:
– Utställningen med Annie Leibovitz
Men jag vet banne mig inte i vilken ordning. Fotoutställningen var... jag blev tagen, det var gripande och imponerande. Hon är makalös, denna renhet, humor och samtidigt allvar och livsbejakande. Men jag stör mig på att Susan Sontag beskrivs som hennes long-time-friend. Det var väl ändå hennes flickvän.
Trabi-safari är inget mindre än en guidad tur genom Berlin i östtyska familjebilen Trabant. Man kör själv. Guide i walkie-talkie. Det går undan, det är störtkul.